Kuvia kerholta 1

Yleistä bridgen luonteesta

Kirjoittanut Jukka Korpela 


Bridgeä voi pelata monin eri tavoin, erilaisina kilpailumuotoina, mutta yhteistä niille on, että peliin tarvitaan vähintään neljä pelaajaa. Ainakin yhden jaon ajan vastakkain istuvat pelaajat pelaavat parina yhteistyössä, "samaan pussiin", ja pari yhdessä saa siitä pisteitä. Bridge on siis ehdottomasti yhteistyötä vaativa peli.  

Peliin ei välttämättä tarvita muuta kuin neljä pelaajaa ja aivan tavallinen 52 kortin korttipakka. Mutta sitten kun peliä alkaa osata, kannattaa siirtyä pelaamaan johonkin bridgekerhoon, joka järjestää kilpailuja. Kilpailuissa perusidea on se, että sama jako pelataan kahdessa tai useammassa pöydässä ja tuloksia verrataan keskenään. Tällöin ei siis ratkaise onni sen suhteen, miten hyvät kortit saa jaossa, vaan miten niillä tarjotaan ja pelataan. Tämä korostaa bridgen luonnetta taitopelinä.

Jonkinlaisena bridgen pelaamisen perusyksikkönä voi pitää yhtä jakoa, joka koostuu seuraavista vaiheista:


  1. Korttien jakaminen (tai kilpailubridgessä valmiiksi jaettujen korttien ottaminen ns. brikasta). Kortit jaetaan tasan pelaajien kesken eli jokainen saa kolmetoista korttia.

  2. Tarjoaminen. Pelaajat esittävät vuorollaan tarjouksia, joilla he lupaavat ottaa määrätyn määrän tikkejä. Viimeinen tarjous määrää loppusitoumuksen: tarjouksen tehnyt puoli yrittää saada luvatun määrän tikkejä tarjouksen mukaisessa pelivaihtoehdossa (valttipeli määrätty maa valttina taikka valtiton peli).

  3. Itse peli, joka on yksinkertaista tikkipeliä joko valttipelinä tai valtittomana pelinä.

  4. Jaon tuloksen kirjaaminen ja pisteiden laskeminen. Jos sitoumuksen tehnyt puoli sai vähintään lupaamansa määrän tikkejä eli sitoumus "meni kotiin", se saa määrätyllä tavalla laskettavan määrän pisteitä; muussa tapauksessa sitoumus "meni pietiin" ja toinen puoli saa pisteitä.